You are hereForums / Ερωτήσεις / Απαντήσεις / Αίμα στα κόπρανα

Αίμα στα κόπρανα


By admin - Posted on 06 April 2009

Το μωρακι μου ειναι 4 μηνων, τρεφόταν αποκλειστικα με θηλασμο μεχρι 50 ημερων μέχρι που είδαμε αίμα στα κόπρανά της. Αφού έκοψα σχεδόν να τρώω τα πάντα τρεφόμουν το τελευταίο μήνα μόνο με κοτόπουλο, πατάτα και τελείως λευκή διαιατα. Η σύσταση που είχα ήταν οτι το παιδί έχει αλλεργεια. Εδω και τρεις μέρες πίνει αποκλειστικα το Almiron Pepti 1 και ενω με το θηλασμό έκανε 5-6 φορες τη μερα κακά τωρα δεν κάνει καθολου.
Ποιά είναι η αποψή σας;

 

Καταρχάς συγχαρητήρια για όλες τις προσπάθειές σας και θυσίες σας ώστε να συνεχίσετε τον θηλασμό του μωρού σας, με τον ασφαλέστερο τρόπο. Οφείλω να σας καθυσηχάσω με το να σας πω ότι η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα ενός βρέφους δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σίγουρα πρέπει πάντα να το μελετούμε  με προσοχή, αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, ειδικά αν η γενική κατάσταση του μωρού είναι καλή, αναπτύσσεται φυσιολογικά, παίρνει βάρος και δείχνει να είναι ένα χαρούμενο μωρό.

Η αλήθεια είναι ότι η βασική αιτία παρουσίας αίματος στα κόπρανα ενός θηλάζοντος βρέφους, είναι η αλλεργία που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό σε συγκεκριμένες τροφές που καταναλώνει η μητέρα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αλλεργία του μωρού δεν είναι ποτέ στο μητρικό γάλα, αλλά στις συγκεκριμένες τροφές που καταναλώνει η μητέρα στη διάρκεια του θηλασμού. Αυτές οι τροφές είναι βασικά τα γαλακτοκομικά (προϊόντα αγελάδας) καθώς επίσης η σόγια, τα αυγά και όλες οι τροφές εμπορίου που μπορεί να τα περιέχουν σαν συστατικά τους. Σπάνια παρουσιάζουν αλλεργία και σε άλλες τροφές.Στην ερώτησή σας, αναφέρετε ότι καταλήξατε σε λευκή δίαιτα....ελπίζω να μην εννοείται ότι τρώγατε γαλακτοκομικά.   Μετά την αφαίρεση της τροφής που προκαλεί αλλεργία στο μωρό,τα ευεργετικά αποτελέσματα  αρχίζουν να φαίνονται περίπου σε 2-3 εβδομάδες , καθώς τόσο είναι περίπου το διάστημα που απαιτείται ώστε να απομακρυνθούν πλήρως τα μόρια του γάλακτος από τον οργανισμό και να ιαθεί η επιφάνεια του εντέρου του μωρού, το οποίο από την αλλεργία φλεγμαίνει (αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής είναι και η εμφάνιση του αίματος).

 

Αν το μωρό σας είναι γενικώς καλά, αναπτύσσεται καλά, η κλινική του εικόνα είναι  φυσιολογική,  η εικόνα των κοπράνων δεν έχει αλλάξει από την στιγμή που έχετε αφαιρέσει σχεδόν όλες τις τροφές που υπάρχουν απο την διατροφή σας και δεν υπάρχει κάποιο ''ένοχο'' οικογενειακό ιστορικό, ίσως δεν υπάρχει λόγος διακοπής του θηλασμού . 


Μια άλλη ''αθώα'' αιτία αίματος στα κόπρανα του μωρού, είναι η υπερπαραγωγή γάλακτος από την μητέρα και η γρήγορη εναλλαγή στήθους κατα το θηλασμό. Το γάλα κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλάζει πυκνότητα και περιεκτικότητα σε λίπος.Ετσι κάθε φορά που το μωρό θηλάζει,παίρνει αρχικά το γάλα που είναι λεπτόρρευστο και με μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και σταδιακά περνάει στο  παχύρρευστο και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος γάλα. Το λίπος βοηθά στο να γίνεται η πέψη του γάλακτος πιο αργά , να διασπώνται τα συστατικά του και ιδιαίτερα η λακτόζη σωστά και να απορροφούνται καλύτερα από το έντερο.Οταν, λοιπόν, υπάρχει υπερπαραγωγή γάλακτος ή όταν γρήγορα βγάζουμετο μωρό από το ένα στήθος και το βάζουμε στο άλλο, το βρέφος προλαβαίνει να πάρει μόνο το αρχικό γάλα με την μικρή περιεκτικότητα σε λίπος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η λακτόζη( το συστατικό του γάλακτος, να περνάει στο έντερο αδιάσπαστη και να προκαλεί ερεθισμό στο έντερο του μωρού που μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά αέρια και πράσινα κόπρανα. Οσο το έντερο εκτίθεται στη λακτόζη, ο ερεθισμός του εντέρου συνεχίζεται και μπορεί να εκδηλωθεί με αίμα στα κόπρανα.

Μου αναφέρετε ότι πλέον σταματήσατε το θηλασμό και ξεκινήσατε τo Almiron Pepti 1, με βάση τη διάγνωση της αλλεργίας στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, και σε αυτή την φάση ανησυχείτε για την δυσκοιλιότητα που παρουσίασε το μωρό σας. Οφείλω και πάλι να σας καθησυχάσω, λέγοντας σας ότι σε κάθε αλλαγή που κάνουμε στη διατροφή του μωρού, το μωρό χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να προσαρμοστεί. Πολύ περισσότερο, όταν η αλλαγή είναι τόσο μεγάλη, όπως η μετάβαση από το μητρικό γάλα σε γάλα σκόνη. Γι'αυτό και το χαμομήλι και άλλα βότανα δεν βοηθούν , καθώς το έντερο χρειάζεται το χρόνο του να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.  Επίσης, είναι βασικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες παρασκευής του γάλακτος, καθώς μη σωστές αναλογίες σκόνης-νερού, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σφιχτά, αφυδατωμένα κόπρανα αλλά και επιβάρυνση των νεφρών του μωρού. Επομένως, αν η κοιλίτσα του δεν είναι φουσκωμένη και δεν κάνει εμετούς, απλά δώστε του χρόνο.

Είναι πολύ βασικό να ηρεμήσετε και εσείς και να απολαύσετε το μωρό σας. Το ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να δίνεις την οδηγία από το να την εφαρμόζεις ο ίδιος, αλλά πιστέψτε με (μιλώ ως γιατρός αλλά και ως μητέρα) όταν σας λέω ότι  η αλλαγή στην ψυχολογία σας και η ηρεμία στο σπίτι σας, θα βοηθήσει το μωρό σας περισσότερο από τα...καλύτερα γάλατα του κόσμου.

Ελπίζω να σας βοήθησα και στο μεταξύ το μωρό σας να χαίρει άκρας υγείας.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου ξανά για περισσότερες διευκρινίσεις.